Idag finns det många material att välja mellan till bänkskivan i köket. Trä, laminat, betong, rostfritt stål, sten och komposit är några populära alternativ. Här går vi igenom för- och nackdelar med de olika materialen. Läs också tips från expert för guidning med beslutsprocessen.
Massivträ
Trä ger en varm och robust känsla och tillför en naturlig look för köket. Priset ligger i mellanklassen om du väljer standardmaterial som massiv ek. Nackdelen är att det kan bli fuktskador kring vask och vid skarvar. Bänkskiva i trä tål inte starka rengöringsmedel och måste slipas och oljas för att hålla i längden.
Laminat
Laminat är ett tunt lager av papper, fenolharts och melamin som pressats med högt tryck. Laminaten limmas sedan på en bärare av MDF eller spånskiva. En bänkskiva i laminat är väldigt prisvärd och det går att välja ibland väldigt många färger.
Nackdelen är att ytskiktet kan få skador som inte går att laga. Slitningar och skador kan göra att fukt tränger in och bänkskivan sväller med tiden.
Betong
Betong har blivit populärt när industridesignen klev in i köket. Är du händig och plånboken inte räcker till så kan detta vara ett alternativ för dig, att gjuta din egen köksbänk till uteplatsen eller i köket. Nackdelen är att det kan bli luftbubblor och porer som kan påverka hur hygienisk och lättstädad ytan blir.
Rostfritt stål
Detta är ett snyggt material när man vill ha en industridesign på köket eller en väldigt tålig yta som håller länge. Det finns standardbänkskivor som gör att prisläget hamnar i mellanklassen. Men om du väljer komplicerade lösningar med svetsade hörn, så kan det kosta lika mycket som kompositskivor.
Nackdelar är att bänkskivan ger ett kallt intryck, den blir sliten med tiden och det kan bli bucklor om man ställer heta grytor på ytan.
Granit
Bänkskiva i sten som natursten är vackra och robusta och ger ett genuint intryck i köket.
Ytan tål ganska mycket värme och är lätt att rengöra. Var dock aktsam med syror som vin, citron, vinäger med mera som kan ge märken på ytan. Priset är i övre klassen om du väljer standard färger men kan också öka med valen av färg. Nackdelar är priset samt att det finns maxlängder på sten.
Marmor
Marmor ger en vacker känsla eftersom varje sten har unik färg och ådring.
Carrara marmor har på senare år blivit väldigt populärt. Den har ljus botten med gråa ådringar i varierande toner. Marmor är något billigare än granit och ger en exklusiv känsla i ditt kök. Nackdelar är att det är poröst, vilket gör det känsligt mot stötar, och du bör vara väldigt försiktig med fett, syror och vätskor. Låt inget fuktigt stå kvar på bänken, det blir märken tyvärr.
Komposit
Komposit är ett samlingsnamn på material som tillverkats av olika naturmaterial för att skapa nya material med bättre egenskaper. Här går vi igenom dem olika kompositskivorna som finns till kök:
Silestone består av 94% kvarts och polyester. Finns i ca 90 färger och är delvis motståndskraftigt mot fläckar och värme. Materialet finns i stora format för att minska antalet skarvar. Nackdelar är att det inte går att reparera och ljusa färger kan få missfärgningar.
Ceaser stone består av 93% kvarts och polyester. Den är tåligt mot fläckar och värme, spricker inte lika lätt som granit. Tyvärr går det inte att reparera.
Dekton består av 100% stenmjöl som bränns med 1200 grader i en ugn. Materialet är mycket hårt och värmetåligt samt fläcktåligt. Nackdelen är att skivan kan spricka och har en yta likt golvklinker, vilket kan upplevas som obehagligt.
Corian består till 76% av naturliga mineraler och akryl. Det är det enda materialet till bänkskivan där du slipper skarvar, och kan få diskho helintegrerad. Bänkskivan används oftast även som stänkskydd. Materialet går att reparera men var försiktig med höga temperaturer. Nackdel är att det måste installeras av auktoriserad montör och att priset är i premiumklassen.